Skupa nafta novo breme

Bez autora
Nov 13 2011

Političke i ekonomske promene u svetu diktiraju i cene energenata. Zbog krize u Grčkoj i Italiji sirova nafte je na tromesečnom maksimumu. Na Londonskoj berzi cena barela premašuje 113 dolara. Skupa nafta i gas ugrožavaju posebno zemlje uvoznice. Radi energetske bezbednosti, države regiona Jugoistočne Evrope izlaz traže u strateškom partnertnerstvu kako bi privukle investicije u taj sektor.Zbog geopolitičkog položaja, Balkanski region nametnuo se kao prirodni tranzitni put nafte i gasa. Neke investicije su u toku, a planirani naftovodi, gasovodi, skladišta, po oceni stručnjaka učiniće ga za nekoliko godina i glavnom gasno-naftnom magistralom dotoka tih energenata iz Kaspijskog regiona i Rusije.

Skupa nafta novo bremeZbog krize u Grčkoj i Italiji sirova nafte je na tromesečnom maksimumu. Na Londonskoj berzi cena barela premašuje 113 dolara. Skupa nafta i gas ugrožavaju posebno zemlje uvoznice.

Političke i ekonomske promene u svetu diktiraju i cene energenata. Zbog krize u Grčkoj i Italiji sirova nafte je na tromesečnom maksimumu. Na Londonskoj berzi cena barela premašuje 113 dolara.

Skupa nafta i gas ugrožavaju posebno zemlje uvoznice. Radi energetske bezbednosti, države regiona Jugoistočne Evrope izlaz traže u strateškom partnertnerstvu kako bi privukle investicije u taj sektor.

Zbog geopolitičkog položaja, Balkanski region nametnuo se kao prirodni tranzitni put nafte i gasa. Neke investicije su u toku, a planirani naftovodi, gasovodi, skladišta, po oceni stručnjaka učiniće ga za nekoliko godina i glavnom gasno-naftnom magistralom dotoka tih energenata iz Kaspijskog regiona i Rusije.

Zemlje nemaju novca da same grade pa se zalažu za zajedničke projekte.

"Mi živimo u jednom kritičnom momentu - sa jedne strane suočeni smo sa ekonomskom krizom u evrozoni, a sa druge čekamo rasplet u Kaspijskom regionu, odnosno ko će dobiti ugovore za gradnju naftovoda i gasovoda", rekao je Entoni Livanos, predstavnik grčko - nemačke kompanije "Enerdži strim".

Za te poslove zemlje regiona očekuju podršku Evropske unije. Resursi se moraju pažljivo koristiti jer potrošnja nafte i gasa na evropskom tržištu raste.

"Energetska strategija mora obezbediti snabdevanje energetima i cene se smeju da usporavaju ekonomski razvoj i ugrožavaju standard građana", rekao je Abdilagim Ademi, makedonski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje.

U našoj zemlji najviše se ulaže u rafinerijska postrojenja kako bi se u njima proizvodili naftni derivati evropskog kvaliteta. U Vladi sa NIS-om planiraju širenje poslova van granica.

"Strategija je da u pojedinim zemljama u okruženju zajedno istražujemo nova naftna polja", rekao je Petar Škundrić, predsednik Srpskog Nacionalnog naftnog komiteta.

Za novim nalazištima nafte i gasa NIS već traga u Republici Srpskoj, Rumuniji, Mađarskoj. Sve zemlje uključujući i Srbiju planiraju investicije u alternativne izvore goriva. U čitavom svetu, poslednjih godina najviše se novca izdvaja za dobijanje gasa i nafte iz uljnih škriljaca, uljane repice i bio mase.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik